MHD v mobilu fórum

Diskuse => Vylepšení programu => Téma založeno: Harmon 14. prosinec 2009, 17:24:19 odpoledne

Název: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: Harmon 14. prosinec 2009, 17:24:19 odpoledne
Nejde již trochu přepracovat používání i na dotykových displejích?
Dřív jsem používal (Windows Mobile) HTC Cruise měl takové kolečko to umožňovalo posouvat v linkách co jsou pod sebou.
Potom jsem přešel na Samsung Omnia ten měl optický joystick ten tohle také umožňoval.
Dnes mám Samsung Omnia II ten je vyroben na používání prsty a zde již v tomto programu nejde posouvat na linku kterou chci ukázat.
A protože toto je trend a je čím dál víc těchto přístrojů tak se přimlouvám za všechny co jsou na tom jako já aby program mohl sloužit i nám co máme tento displej.
Program je výborný a tak jsem si na něj navykl že mi chybí.
Děkuji
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: Cherokee007 26. leden 2010, 08:13:19 dopoledne
Tak jak to bude? Autor programu se ani nevyjádří? Mám mobil na kterém to mohu ovládat až po výběr času ve který chci jet na hodinu najedu ale na minutu kterou chci ani náhodou. Stačilo by podle mě jen přidat podporu pro dotyk. displeje, protože stylusem nebo prstem si na minutu už rád kliknu.
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: przzi 28. leden 2010, 21:59:04 odpoledne
také se přimlouvám. myslím že do budoucna budou dotykové displeje bežné takže přizpůsobení je dobré i pro budoucnost aplikace. Ještě jsem ani nevyjádřil svůj dík za tuhle app...je naprosto skvělá a jsem moc rád že ji můžu používat...bohužel (anebo bohudík) si pořizuju samsung s8000jet s dotykovým diplejem a nevím tedy jestli bude fungovat...jsem na aplikaci zvyklý - je to jedna z nejužitečnějších věcí...
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: Mirek 14. únor 2010, 19:41:21 odpoledne
Jsem také nový majitel Samsungu 8000 s dotykovým displejem a bohužel mám stejné problémy s programem na dotykovém displeji jako ostatní. Na původní vykopávce, kterou jsem měl mnoho roků, to chodilo samozřejmě výborně. Snad se dočkáme ovládání i přes dotykové displeje. Je to škoda, že to nemohu používat. Když se podíváte na dnešní trend, tak už koupíte mobil do 5 tis. s dotykem a program vám nepůjde, respektive je nemožné vybrat určitý jízdní řád. Číslo zastávky ještě jakř takž přes klávesnici, ale podle názvu ani náhodou, když to nejde ani posunou ani nereaguje na dotyk.
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: thorin 14. únor 2010, 22:04:20 odpoledne
Aplikace je prostě vytvořená pro mobily klasické konstrukce a tam se ovládá nejlépe. Pokud máte telefon pouze s dotykovým displejem (bez klávesnice), tak by mělo být možné zobrazit softwarovou klávesnici a aplikaci ovládat pomocí ní. Když jsem zkoušel aplikaci na Windows Mobile (s dotyk. displejem), tak tam to šlo ovládat docela v pohodě. Ten Samsung bohužel nemám k dispozici, takže to na něm nemohu vyzkoušet. Nevíte, zda existuje nějaký emulátor s podporou Javy pro tento telefon? Abych si to mohl někde vyzkoušet.
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: przzi 15. únor 2010, 07:22:09 dopoledne
Thorin má pravdu se softwérovou klávesnicí. Už mám ten JET a aplikaci používám dále...Ve spodní obrazovce se zobrazí softwerová klávesnice přes kterou se dá jednak posouvat(zobrazeny jsou výběrové klávesy a směrové) a když kliknu na klávesu "123" tak se zobrazí jednotlivé klávesy s písmeny, takže výběr jde i pomocí názvu zastávky (píše se jako při T9)...výběr ale není nikterak komfortní jelikož klávesy jsou poměrně malé.

P.S. zkusím se mrknout po tom emulátoru...
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: Cherokee007 23. únor 2010, 23:25:08 odpoledne
A co třeba telefony u kterých se SW klávesnice neukáže?
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: thorin 25. únor 2010, 20:34:27 odpoledne
Tak to máte zatím smůlu. :-)

Problém je v tom, že nemám žádný takový telefon k dispozici a nemám to tak kde vyzkoušet. Ani pořádně nevím, co všechno je třeba do té aplikace dodělat, aby šla ovládat pomocí dotykové obrazovky.

Co se týče toho výběru hodiny a minuty, tak tam já nemám vůbec žádný vliv na to, jak bude vypadat ta možnost výběru. Taky si všimněte, že na každém telefonu vypadá výběr času nějak jinak. Čekal bych, že to nějak zařídí implementace - že už to bude podporovat ovládání pomocí dotykové obrazovky. Předpokládám, že neexistuje nějaký emulátor vašeho telefonu, na kterém bych si mohl zkoušet nové verze aplikace. Nebo, že byste mi svůj telefon tak na měsíc půjčil. ;-)
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: thorin 04. březen 2010, 11:59:39 dopoledne
Přidal jsem určitou podporu pro dotykové obrazovky do aplikace a "betaverzi" s jízdními řady Plzně jsme nahral na stánky.

Link: http://www.mhdvmobilu.cz/plzen_beta.zip

Chtěl bych vás poprosit o vyzkoušení na vašich telefonech s dotykovou obrazovkou. Zejména na těch, kde nejsou žádné klávesy. Až se podaří odladit chyby, tak bych tuto verzi normálně použil pro jednotlivá města.

Přidal jsem podporu v seznamech (kromě hlavního menu) a ve zobrazení jízdního řádu.

Pokud chce uživatel vybrat zastávku ze seznamu na standarním telefonu, má dvě možnosti. Buď se přesune pomocí kurzorových kláves/joysticku. Pro dotykové telefony jsem přidal možnost přesunu "tažením". Je třeba táhnout v opačném směru, než kterým se normálně scrolluje. Je to jako u Adobe Reader - tahnete papír po obrazovce. Rychlost posunu je o trochu rychlejší. Druhá možnost (u standardního telefonu) je zadání začátku názvu zastávky pomocí (numerické) klávesnice. U dotykového telefonu by mohla být u seznamu k dispozici softwarová klávesnice. Pokud k dispozici není, přidal jsem příkaz "Zadat název", který zobrazí textové okno pro zadání začátku názvu. Zde by již měla být softwarová klávesnice nebo jiný způsob zadání textu (rozpoznávání psaného písma) k dispozici. Stačí zadat text bez diakritiky nebo i jen číslice kláves z numerické klávesnice.
Pokud chce uživatel potvrdit výběr zastávky v seznamu, může stisknout potvrzovací klávesu/střed joysticku nebo použije příkaz "Vybrat". Tento příkaz by měl být k dispozici i na dotykových telefonech.

Ve zobrazení jízdního řádu jsem přidal podporu pro posun tažením.

Výběr klepnutím na položku aplikace zatím nepodporuje. Jednak není úplně jednoduché ze souřadnic kelpnutí určit, které položky se to týká. Dále současným trendem je ovládání dotykové obrazovky prsty a nevím, jak velkou plochu je možné "trefit" prstem. Zatím je tedy k dispozici výběr pomocí tažení a potvrzení výběru pomocí příkazu "Vybrat".

Těším se na vaše komentáře...
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: petulka 12. březen 2010, 13:08:04 odpoledne
odzkoušeno na N5800XM a krom vertikálního posunu žádná změna, nepodporuje to výběr a ani posun do strany....... :-(
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: thorin 15. březen 2010, 12:07:26 odpoledne
Teď jsem to zkusil na emulatoru od Nokia a funguje tam horizontalní posun, výběr (u spodního kraje obrazovky je tlačítko "Options" a zde položka "Vybrat") i zadávání začátku názvu pomocí dotykové miniqwerty klávesnice. Bohužel skutečný telefon nemám k dispozici.  :-(
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: petulka 15. březen 2010, 13:38:32 odpoledne
tak odzkoušeno, posun funguje i v horizontálním směru a je to fofr :-D přes volby se dají zadávat i ty stanice takže sice zdlouhavé, ale mnohem lepší :-D !!!! A jen tak pro zajímavost, budete se snažit někdy o plnohodnotné dotykové ovládání? Už se těším na upravu pro MB !! Díky
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: Petrs 18. březen 2010, 12:59:54 odpoledne
Citace: thorin  04. březen 2010, 11:59:39 dopoledne
Přidal jsem určitou podporu pro dotykové obrazovky do aplikace a "betaverzi" s jízdními řady Plzně jsme nahral na stánky.

Super! Budu prosit o betaverzi pro Zlín, šlo by to?

CitaceChtěl bych vás poprosit o vyzkoušení na vašich telefonech s dotykovou obrazovkou. Zejména na těch, kde nejsou žádné klávesy.

Koupil jsem noname čínský přístroj bez klávesnice za $100, takže jsem připraven testovat kdykoliv cokoliv (nejlépe via e-mail).

CitacePřidal jsem podporu v seznamech (kromě hlavního menu) a ve zobrazení jízdního řádu.

výběr v seznamu dotykem funguje jen v hlavním menu, v jiných ne?
V menu "Vyberte linku" (a dlouhý seznam čísel) nelze vybírat! Funguje jen vertikální posun, ale nelze vybrat ani zvolit číslo dotykem - zůstává předvolena linka na začátku obrazovky (čili vertikálním posunem se dá při troše pečlivosti dorolovat tak, aby chtěná linka byla právě nahoře obrazovky, ale není to jednoduché).
V menu "Jízdní řád ze zastávky" (a dlouhý seznam zastávek) opět nejde vybrat, tím méně zvolit danou zastávku.

CitaceU dotykového telefonu by mohla být u seznamu k dispozici softwarová klávesnice. Pokud k dispozici není, přidal jsem příkaz "Zadat název", který zobrazí textové okno pro zadání začátku názvu. Zde by již měla být softwarová klávesnice

ano, tam se SW klávesnice skutečně objeví.

CitaceVýběr klepnutím na položku aplikace zatím nepodporuje.

aha, no ale proč to funguje v hlavním menu a v ostatních ne?

Citacepotvrzení výběru pomocí příkazu "Vybrat"

často je tam místo "Vybrat" jen Menu a "Vybrat" je až další položka. Dost to zesložiťuje ovládání.

Každopádně znovu opakuji, že bych byl vděčný za betaverzi se zlínskými daty a velmi rád pomůžu cokoliv odladit na dotykovém telefonu bez jediné klávesy.
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: Mike8748 21. březen 2010, 12:24:46 odpoledne
ovladani prstem by bylo opravdu pekne
zkouseno na HTC HD2, system Windows Mobile, aplikace bezi pod JBlend VM

patrim k tem "stastnejsim" a SW klavesnice se mi ukazuje i u bezne verze JR.. nejde ovladat prstem, je treba pouzit klavesnici, celkove dost neohrabane... ovladani na mobilu (nokia n70) bylo o dost jednodussi

ohledne betaverze..
skrolovani prstem je pekne, ale moc rychle, trefit se spravne na pozadovanou zastavku neni tak snadne (mozna zpusobeno citlivosti kapacitniho displaye). Potvrzovani volby pres menu je opravdu nemozne na ovladani.. to uz se radsi pripojim na net a stahnu JR ze stranek dopravce.

Citace: thorin  04. březen 2010, 11:59:39 dopoledne
Výběr klepnutím na položku aplikace zatím nepodporuje. Jednak není úplně jednoduché ze souřadnic kelpnutí určit, které položky se to týká. Dále současným trendem je ovládání dotykové obrazovky prsty a nevím, jak velkou plochu je možné "trefit" prstem.

urceni souradnic... vis jaka je polozka prvni zobrazena, vyska kazde radky, souradnici mas.... takze jenom troska matematiky
jinak vhodna plocha pro "trefovani" je +-15px od stredu aktivniho prvku na ktery se "saha"


pro zarizeni bezici na Windows Mobile by byla idealni samostatna aplikace, at uz nativni nebo v .net napsana... ovladani by to velice zjednodusilo


Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: Petrs 21. březen 2010, 13:04:52 odpoledne
Citace: Mike8748  21. březen 2010, 12:24:46 odpoledne
skrolovani prstem je pekne, ale moc rychle, trefit se spravne na pozadovanou zastavku neni tak snadne (mozna zpusobeno citlivosti kapacitniho displaye).

mi se v jednu chvíli zdálo, že při vertikálním scrolování to reaguje posunem po celých stránkách, zatímco při horizontálním po jednotlivých položkách. Jestli to tak fakt je, tak je to velmi mazácké a umožňuje to jednoduše rolovat rychle a přesně zároveň!

Citace: thorin  04. březen 2010, 11:59:39 dopoledne
Výběr klepnutím na položku aplikace zatím nepodporuje. Jednak není úplně jednoduché ze souřadnic kelpnutí určit, které položky se to týká. Dále současným trendem je ovládání dotykové obrazovky prsty a nevím, jak velkou plochu je možné "trefit" prstem.

urceni souradnic... vis jaka je polozka prvni zobrazena, vyska kazde radky, souradnici mas.... takze jenom troska matematiky
jinak vhodna plocha pro "trefovani" je +-15px od stredu aktivniho prvku na ktery se "saha"[/quote]
Jj, to jsem si taky říkal, že nevím, co thorin myslí tím, že není jednoduché zjistit, které položky se klepnutí týká.
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: thorin 22. březen 2010, 10:31:38 dopoledne
Děkuji za připomínky.

Co se týče plně dotykového ovládání, tak si nejsem jistý, zda existuje nějaký standard. Rád bych takové ovládání, které bude fungovat pokud možno všude a půjde ovládat jak dotykovým perem, tak prsty. Chtěl bych vás proto poprosit: pokud máte nějaký nápad, jak by se vám na vašem konkrétním zařízení aplikace ovládala lépe, tak mi to sem napište. Pokusím se pak ovládání uzpůsobit vašim požadavkům.

Co se týče určení souřadnic položky při dotyku, tak problém je v tom, že všechny položky nejsou stejně velké - položka může být na více řádků. Z toho důvodu teď funguje skrolování v seznamech tak divně, že je vybraná položka vždy na prvním řádku. Neříkám, že by to nešlo předělat, ale bylo by to složitější - proto se mi do toho teď nechce. :-)

Co se týče Windows Mobile, tak zde máte k dispozici aplikaci Smartřády ( http://www.smartrady.cz/ ).

Hlavní menu aplikace vypadá jinak, protože je vytvořené jinak. Zatímco hlavní menu vypadá na každém telefonu jinak, seznamy (zastávek, linek, apod.) jsou na všech telefonech stejné. Hlavní menu má výhodu v tom, že zde je podpora dotykového ovládání, aniž bych to musel řešit. Seznam zastávek umožňuje výběr zastávky postupným psaním a další věci, ale zase musím řešit to ovládání.
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: Mike8748 23. březen 2010, 09:52:08 dopoledne
ohledne aplikace smartrady.... ne diky... mel sem, pouzil jsem jednou a smazal (navic se jedna o placeny soft a vzhledem k tomu ze mi staci mhd plzen, tak je to zbytecne)

napada me co takhle udelat extra verzi programu pro dotykove ovladani (ovladani pouze prsty, bez zadavani postupnym psanim)
pak by bylo mozne i vyber linek a zastavek udelat stejnym zpusobem jako menu, takze by to na reagovalo na ovladani prstem.

mit prisun dat s JR, tak aplikaci pro Windows mobile dam dohromady... ale data nejsou (skusim napsat na PMDP)

Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: Harmon 07. duben 2010, 22:14:24 odpoledne
Zdravím
Vyzkoušel jsem betu "PLZEŇ ano šlo to ale prapodivně - bohužel jsem z Olomouce a tak to pro mě nic neřeší.
Ale našel jsem prográmek co to vyřešil -Virtual D-pad.Po instalaci jsou na displeji šípky a mohu posunovat v jízdním řádu.
Pro stejně "postižené" pokud to zde není zakázané dávám odkaz na stažení a přeji pěkné ovládání MHD java programu.
http://www.i900.cz/viewtopic.php?f=47&t=3142&start=220

Samozřejmě bych byl raději když to pujde přímo v mobilu třeba jak ta Plzeň tak i jiné města.
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: Nicneumel 10. duben 2010, 23:30:41 odpoledne
Citace: thorin  22. březen 2010, 10:31:38 dopoledne
Děkuji za připomínky.

Co se týče plně dotykového ovládání, tak si nejsem jistý, zda existuje nějaký standard. Rád bych takové ovládání, které bude fungovat pokud možno všude a půjde ovládat jak dotykovým perem, tak prsty. Chtěl bych vás proto poprosit: pokud máte nějaký nápad, jak by se vám na vašem konkrétním zařízení aplikace ovládala lépe, tak mi to sem napište. Pokusím se pak ovládání uzpůsobit vašim požadavkům.

Co se týče určení souřadnic položky při dotyku, tak problém je v tom, že všechny položky nejsou stejně velké - položka může být na více řádků. Z toho důvodu teď funguje skrolování v seznamech tak divně, že je vybraná položka vždy na prvním řádku. Neříkám, že by to nešlo předělat, ale bylo by to složitější - proto se mi do toho teď nechce. :-)

Co se týče Windows Mobile, tak zde máte k dispozici aplikaci Smartřády ( http://www.smartrady.cz/ ).

Hlavní menu aplikace vypadá jinak, protože je vytvořené jinak. Zatímco hlavní menu vypadá na každém telefonu jinak, seznamy (zastávek, linek, apod.) jsou na všech telefonech stejné. Hlavní menu má výhodu v tom, že zde je podpora dotykového ovládání, aniž bych to musel řešit. Seznam zastávek umožňuje výběr zastávky postupným psaním a další věci, ale zase musím řešit to ovládání.


Zkoušel jsem na Nokii 5800. Bez spuštěného virtuálního joysticku bych si asi neporadil. Posun je moc citlivý, pomocí prstů se to nedalo ovládat vůbec, pomocí stylusu už ano, ale posun byl až moc rychlý.

K ovládání by určitě přispělo:
- plynulejší a pomalejší posun v seznamu
- větší položky seznamu
- možnost vybrat položku pomocí prstu

Aplikaci by prospělo:
- když by zůstala běžet na pozadí
- podpora oblíbených
- možnost updatovat data jř přímo z aplikace

Jsem k dispozici na další testování :)
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: Nicneumel 12. duben 2010, 21:07:28 odpoledne
K tomu ovládání by vlastně stačilo, když by se ten seznam předělal z itemů ListBoxu do buttonů menu. To by bylo naprosto dokonalé.
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: fatman 20. červen 2010, 17:40:12 odpoledne
Ono to celkem v pohodě funguje se soft. klávesnicí, ale stále mám prolém: HTC Touch2 (QVGA displej, WM 6.5), vyzkoušena 2 různá Java prostředí. Pokud se vypsaný jízdní řád, seznam zastávek, etc. nevejde na displej, dostanu se jak sw klávesnicí, tak tlačítky na ovládání hlasitosti, přemapovanými na šiky (program VolDPad) na položky pod spodní hranou (vypisují se mi konečné zastávky), ale displej se neposune. Takže např. u jízdního řádu u středního písma nepřečtu nic po 20. hodině (nejmenší písmo je dost nečitelné). Kdyby se nějak podařilo vyřešit posun displeje (posuvník vpravo je nefunkční), bylo by - aspoň pro mne - vyřešeno. Nebo v horním řádku zopakovat aktuální řádek, na kterém stojí kurzor.
Edit: Tak beru zpět, v JBlend to funguje, blbne to v Esmertec Jbed.
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: Mirus 24. leden 2011, 13:29:44 odpoledne
Na klasickém Sony Ericssonu mi jízní řády (MHD Pardubice) fungovaly perfektně . Teď mám HTC Touch2 a je to špatenka . Sice řády otevřu , ale veškeré vyhledávání musím dělat přes klávesnici a potvrzovat výběr . To je velice nepraktické , když má HTCéčko dotykový displej . Než to naťukám a napotvrzuju , tak mi autobus nebo trolejbus ujede .
Je nějaká šance na modernizaci programu ? Víceméně - stejně se za nějaký čas nic než dotykáče používat nebude . 
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: Arialblack 25. leden 2011, 01:06:46 dopoledne
nestraš s dotykáčema :D Každopádně teď bych žádný nechtěl, když slyším, že jsou velice poruchový a sám to vidím na našech označovačích ve vozidlech (Camel Combi a Card Man - ty jsou atypický snad víc, než mobily) :D
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: fatman 01. únor 2011, 20:54:14 odpoledne
Citace: Mirus  24. leden 2011, 13:29:44 odpoledne
Teď mám HTC Touch2 a je to špatenka . Sice řády otevřu , ale veškeré vyhledávání musím dělat přes klávesnici a potvrzovat výběr . To je velice nepraktické , když má HTCéčko dotykový displej . Než to naťukám a napotvrzuju , tak mi autobus nebo trolejbus ujede .

Stáhni si VolDpad - namapuje to na tlačítka pro ovládání hlasitosti šipky nahoru dolů, potvrzení je 2x rychle za sebou dolů (neboli doprava). S tímhle se to dá používat celkem dobře.
http://beemer.sesma.eu/en/voldpad.htm
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: Mike8748 11. únor 2011, 13:26:03 odpoledne
když to tak sleduju... po dalším vývoji pro dotykové telefony ani stopa... škoda no

je poznat že je to aplikace akorát pro "blbý" telefony co podporujou javu.
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: Arialblack 12. únor 2011, 20:41:24 odpoledne
No, nic nechci říkat, ale dřív tato aplikace na SE K850 nešla a nyní funguje. Už jsem majitel tohoto mobilního telefonu a jde to krásně. Vrchní tři tlačítka jsou POUZE dotykový
Název: Re: Vylepšení pro dotykové displeje
Přispěvatel: Mike8748 12. květen 2011, 15:53:49 odpoledne
Citace: Arialblack  12. únor 2011, 20:41:24 odpoledne
... Vrchní tři tlačítka jsou POUZE dotykový

tim to ale bohužel končí. dotykově jde hlavní menu, další "stránky" už ne. výběr linky, výběr zastávky,.... dotykem nejde  (jenom proto že další volby už nejsou naprogramovane jako menu s možností výběru, ale jenom jako seznam)