Vylepšení pro dotykové displeje

Založil Harmon, 14. prosinec 2009, 17:24:19 odpoledne

« předchozí - další »
Dolů

Harmon

Nejde již trochu přepracovat používání i na dotykových displejích?
Dřív jsem používal (Windows Mobile) HTC Cruise měl takové kolečko to umožňovalo posouvat v linkách co jsou pod sebou.
Potom jsem přešel na Samsung Omnia ten měl optický joystick ten tohle také umožňoval.
Dnes mám Samsung Omnia II ten je vyroben na používání prsty a zde již v tomto programu nejde posouvat na linku kterou chci ukázat.
A protože toto je trend a je čím dál víc těchto přístrojů tak se přimlouvám za všechny co jsou na tom jako já aby program mohl sloužit i nám co máme tento displej.
Program je výborný a tak jsem si na něj navykl že mi chybí.
Děkuji

Cherokee007

Tak jak to bude? Autor programu se ani nevyjádří? Mám mobil na kterém to mohu ovládat až po výběr času ve který chci jet na hodinu najedu ale na minutu kterou chci ani náhodou. Stačilo by podle mě jen přidat podporu pro dotyk. displeje, protože stylusem nebo prstem si na minutu už rád kliknu.

przzi

také se přimlouvám. myslím že do budoucna budou dotykové displeje bežné takže přizpůsobení je dobré i pro budoucnost aplikace. Ještě jsem ani nevyjádřil svůj dík za tuhle app...je naprosto skvělá a jsem moc rád že ji můžu používat...bohužel (anebo bohudík) si pořizuju samsung s8000jet s dotykovým diplejem a nevím tedy jestli bude fungovat...jsem na aplikaci zvyklý - je to jedna z nejužitečnějších věcí...

Mirek

Jsem také nový majitel Samsungu 8000 s dotykovým displejem a bohužel mám stejné problémy s programem na dotykovém displeji jako ostatní. Na původní vykopávce, kterou jsem měl mnoho roků, to chodilo samozřejmě výborně. Snad se dočkáme ovládání i přes dotykové displeje. Je to škoda, že to nemohu používat. Když se podíváte na dnešní trend, tak už koupíte mobil do 5 tis. s dotykem a program vám nepůjde, respektive je nemožné vybrat určitý jízdní řád. Číslo zastávky ještě jakř takž přes klávesnici, ale podle názvu ani náhodou, když to nejde ani posunou ani nereaguje na dotyk.

thorin

Aplikace je prostě vytvořená pro mobily klasické konstrukce a tam se ovládá nejlépe. Pokud máte telefon pouze s dotykovým displejem (bez klávesnice), tak by mělo být možné zobrazit softwarovou klávesnici a aplikaci ovládat pomocí ní. Když jsem zkoušel aplikaci na Windows Mobile (s dotyk. displejem), tak tam to šlo ovládat docela v pohodě. Ten Samsung bohužel nemám k dispozici, takže to na něm nemohu vyzkoušet. Nevíte, zda existuje nějaký emulátor s podporou Javy pro tento telefon? Abych si to mohl někde vyzkoušet.

przzi

Thorin má pravdu se softwérovou klávesnicí. Už mám ten JET a aplikaci používám dále...Ve spodní obrazovce se zobrazí softwerová klávesnice přes kterou se dá jednak posouvat(zobrazeny jsou výběrové klávesy a směrové) a když kliknu na klávesu "123" tak se zobrazí jednotlivé klávesy s písmeny, takže výběr jde i pomocí názvu zastávky (píše se jako při T9)...výběr ale není nikterak komfortní jelikož klávesy jsou poměrně malé.

P.S. zkusím se mrknout po tom emulátoru...

Cherokee007

A co třeba telefony u kterých se SW klávesnice neukáže?

thorin

Tak to máte zatím smůlu. :-)

Problém je v tom, že nemám žádný takový telefon k dispozici a nemám to tak kde vyzkoušet. Ani pořádně nevím, co všechno je třeba do té aplikace dodělat, aby šla ovládat pomocí dotykové obrazovky.

Co se týče toho výběru hodiny a minuty, tak tam já nemám vůbec žádný vliv na to, jak bude vypadat ta možnost výběru. Taky si všimněte, že na každém telefonu vypadá výběr času nějak jinak. Čekal bych, že to nějak zařídí implementace - že už to bude podporovat ovládání pomocí dotykové obrazovky. Předpokládám, že neexistuje nějaký emulátor vašeho telefonu, na kterém bych si mohl zkoušet nové verze aplikace. Nebo, že byste mi svůj telefon tak na měsíc půjčil. ;-)

thorin

Přidal jsem určitou podporu pro dotykové obrazovky do aplikace a "betaverzi" s jízdními řady Plzně jsme nahral na stánky.

Link: http://www.mhdvmobilu.cz/plzen_beta.zip

Chtěl bych vás poprosit o vyzkoušení na vašich telefonech s dotykovou obrazovkou. Zejména na těch, kde nejsou žádné klávesy. Až se podaří odladit chyby, tak bych tuto verzi normálně použil pro jednotlivá města.

Přidal jsem podporu v seznamech (kromě hlavního menu) a ve zobrazení jízdního řádu.

Pokud chce uživatel vybrat zastávku ze seznamu na standarním telefonu, má dvě možnosti. Buď se přesune pomocí kurzorových kláves/joysticku. Pro dotykové telefony jsem přidal možnost přesunu "tažením". Je třeba táhnout v opačném směru, než kterým se normálně scrolluje. Je to jako u Adobe Reader - tahnete papír po obrazovce. Rychlost posunu je o trochu rychlejší. Druhá možnost (u standardního telefonu) je zadání začátku názvu zastávky pomocí (numerické) klávesnice. U dotykového telefonu by mohla být u seznamu k dispozici softwarová klávesnice. Pokud k dispozici není, přidal jsem příkaz "Zadat název", který zobrazí textové okno pro zadání začátku názvu. Zde by již měla být softwarová klávesnice nebo jiný způsob zadání textu (rozpoznávání psaného písma) k dispozici. Stačí zadat text bez diakritiky nebo i jen číslice kláves z numerické klávesnice.
Pokud chce uživatel potvrdit výběr zastávky v seznamu, může stisknout potvrzovací klávesu/střed joysticku nebo použije příkaz "Vybrat". Tento příkaz by měl být k dispozici i na dotykových telefonech.

Ve zobrazení jízdního řádu jsem přidal podporu pro posun tažením.

Výběr klepnutím na položku aplikace zatím nepodporuje. Jednak není úplně jednoduché ze souřadnic kelpnutí určit, které položky se to týká. Dále současným trendem je ovládání dotykové obrazovky prsty a nevím, jak velkou plochu je možné "trefit" prstem. Zatím je tedy k dispozici výběr pomocí tažení a potvrzení výběru pomocí příkazu "Vybrat".

Těším se na vaše komentáře...

petulka

odzkoušeno na N5800XM a krom vertikálního posunu žádná změna, nepodporuje to výběr a ani posun do strany....... :-(

thorin

Teď jsem to zkusil na emulatoru od Nokia a funguje tam horizontalní posun, výběr (u spodního kraje obrazovky je tlačítko "Options" a zde položka "Vybrat") i zadávání začátku názvu pomocí dotykové miniqwerty klávesnice. Bohužel skutečný telefon nemám k dispozici.  :-(

petulka

tak odzkoušeno, posun funguje i v horizontálním směru a je to fofr :-D přes volby se dají zadávat i ty stanice takže sice zdlouhavé, ale mnohem lepší :-D !!!! A jen tak pro zajímavost, budete se snažit někdy o plnohodnotné dotykové ovládání? Už se těším na upravu pro MB !! Díky

Petrs

Citace: thorin  04. březen 2010, 11:59:39 dopoledne
Přidal jsem určitou podporu pro dotykové obrazovky do aplikace a "betaverzi" s jízdními řady Plzně jsme nahral na stánky.

Super! Budu prosit o betaverzi pro Zlín, šlo by to?

CitaceChtěl bych vás poprosit o vyzkoušení na vašich telefonech s dotykovou obrazovkou. Zejména na těch, kde nejsou žádné klávesy.

Koupil jsem noname čínský přístroj bez klávesnice za $100, takže jsem připraven testovat kdykoliv cokoliv (nejlépe via e-mail).

CitacePřidal jsem podporu v seznamech (kromě hlavního menu) a ve zobrazení jízdního řádu.

výběr v seznamu dotykem funguje jen v hlavním menu, v jiných ne?
V menu "Vyberte linku" (a dlouhý seznam čísel) nelze vybírat! Funguje jen vertikální posun, ale nelze vybrat ani zvolit číslo dotykem - zůstává předvolena linka na začátku obrazovky (čili vertikálním posunem se dá při troše pečlivosti dorolovat tak, aby chtěná linka byla právě nahoře obrazovky, ale není to jednoduché).
V menu "Jízdní řád ze zastávky" (a dlouhý seznam zastávek) opět nejde vybrat, tím méně zvolit danou zastávku.

CitaceU dotykového telefonu by mohla být u seznamu k dispozici softwarová klávesnice. Pokud k dispozici není, přidal jsem příkaz "Zadat název", který zobrazí textové okno pro zadání začátku názvu. Zde by již měla být softwarová klávesnice

ano, tam se SW klávesnice skutečně objeví.

CitaceVýběr klepnutím na položku aplikace zatím nepodporuje.

aha, no ale proč to funguje v hlavním menu a v ostatních ne?

Citacepotvrzení výběru pomocí příkazu "Vybrat"

často je tam místo "Vybrat" jen Menu a "Vybrat" je až další položka. Dost to zesložiťuje ovládání.

Každopádně znovu opakuji, že bych byl vděčný za betaverzi se zlínskými daty a velmi rád pomůžu cokoliv odladit na dotykovém telefonu bez jediné klávesy.

Mike8748

ovladani prstem by bylo opravdu pekne
zkouseno na HTC HD2, system Windows Mobile, aplikace bezi pod JBlend VM

patrim k tem "stastnejsim" a SW klavesnice se mi ukazuje i u bezne verze JR.. nejde ovladat prstem, je treba pouzit klavesnici, celkove dost neohrabane... ovladani na mobilu (nokia n70) bylo o dost jednodussi

ohledne betaverze..
skrolovani prstem je pekne, ale moc rychle, trefit se spravne na pozadovanou zastavku neni tak snadne (mozna zpusobeno citlivosti kapacitniho displaye). Potvrzovani volby pres menu je opravdu nemozne na ovladani.. to uz se radsi pripojim na net a stahnu JR ze stranek dopravce.

Citace: thorin  04. březen 2010, 11:59:39 dopoledne
Výběr klepnutím na položku aplikace zatím nepodporuje. Jednak není úplně jednoduché ze souřadnic kelpnutí určit, které položky se to týká. Dále současným trendem je ovládání dotykové obrazovky prsty a nevím, jak velkou plochu je možné "trefit" prstem.

urceni souradnic... vis jaka je polozka prvni zobrazena, vyska kazde radky, souradnici mas.... takze jenom troska matematiky
jinak vhodna plocha pro "trefovani" je +-15px od stredu aktivniho prvku na ktery se "saha"


pro zarizeni bezici na Windows Mobile by byla idealni samostatna aplikace, at uz nativni nebo v .net napsana... ovladani by to velice zjednodusilo



Petrs

Citace: Mike8748  21. březen 2010, 12:24:46 odpoledne
skrolovani prstem je pekne, ale moc rychle, trefit se spravne na pozadovanou zastavku neni tak snadne (mozna zpusobeno citlivosti kapacitniho displaye).

mi se v jednu chvíli zdálo, že při vertikálním scrolování to reaguje posunem po celých stránkách, zatímco při horizontálním po jednotlivých položkách. Jestli to tak fakt je, tak je to velmi mazácké a umožňuje to jednoduše rolovat rychle a přesně zároveň!

Citace: thorin  04. březen 2010, 11:59:39 dopoledne
Výběr klepnutím na položku aplikace zatím nepodporuje. Jednak není úplně jednoduché ze souřadnic kelpnutí určit, které položky se to týká. Dále současným trendem je ovládání dotykové obrazovky prsty a nevím, jak velkou plochu je možné "trefit" prstem.

urceni souradnic... vis jaka je polozka prvni zobrazena, vyska kazde radky, souradnici mas.... takze jenom troska matematiky
jinak vhodna plocha pro "trefovani" je +-15px od stredu aktivniho prvku na ktery se "saha"[/quote]
Jj, to jsem si taky říkal, že nevím, co thorin myslí tím, že není jednoduché zjistit, které položky se klepnutí týká.

Nahoru