Určování směru

Založil Fox Mulder, 12. září 2007, 16:58:39 odpoledne

« předchozí - další »
Dolů

Fox Mulder

Zdravím,
nejdříve musím Váš (tvůj) program pochválit, je super. Napadlo mě k němu jedno vylepšení: pokud vyberu "Jízdní řád ze zastávky", nějakou zastávku vyberu, pak se objeví "Zvolte směr (následující zastávku)" a tady je třeba pro rozlišení směru vybrat název následující zastávky. To je ale někdy problematické, pokud název následující zastávky třeba neznám a tak není jasné kterou zastávku ze dvou nabízených zvolit. Nebylo by dobré ještě k názvu té následující zastávky třeba do závorky přidat ještě název konečné čtvrti nebo obce v případě, že linka jezdí mimo Plzeň? Například třeba u linky 41 pokud vyberu odjezd ze zastávky "CAN, Husova" by kde vybírám následující zastávku pro určení směru bylo napsáno ještě "Vinice" nebo "Borská Pole" v případě opačného směru. Myslím, že to by ještě usnadnilo orientaci jak vybrat správný směr.

thorin

Ono to není úplně jednoduché, protože ne všechny linky (myslím obecně, ne pouze v Plzni) mají pouze dvě konečné. Některé linky mohou mít zkrácené spoje, větvit se, zajiždět do vozovny, být polookružní apod. To by pak způsobovalo problém, kterou zastávku zobrazit.

Jsem si vědom, že uživatelská přívětivost při zobrazování zastávkových jízdních řádů není ideální a budu se snažit ji v dalších verzích vylepšit.

majki

V tomto mate pravdu, nicmene by se preci nemusela urcovat konecna linky ale pouze smer jizdy. Je pravda, ze nektere spoje jedou napr. do vozovny, ale smer  jizdy je porad stejny. Jak jsem jiz psal v jinem prispevku, at je tedy na vyber, co zadat - zda nasledujici zastavku nebo smer. Nemusi to byt ani dalsi plozka, muze to byt na jedne obrazovce pod sebou: Zvol nasledujici zastavku:
A
B
nebo si zvol smer
A
B


thorin

V Praze existují polookružní linky, u kterých by to směr nefungoval. Pak jsou v Praze linky, které zajíždějí do určité zastávky a cestou staví v některé zastávce dvakrát v obou směrech. Tam by také byly problémy.

Jan

Když se dívám kudy který spoj jezdí (položka menu: Jízdní řády), bylo by pěkné, kdyby byly zastávky za sebou, tak jak se to píše na zastávkách autobusu. V mobilu je mám podle abecedy (Olomoucký jízdní řád DPMO). To se pak těžko představuje, kudy ten autobus vlastně jede.
Dá se to nějak nastavit?
Díky

Arialblack

To mě spíše zaráží ta skutečnost, že když si zadám u verze MHD Liberec následující:

např. u linky č.11 když si dám jízdní řád ze zastávky RYBNÍČEK, tak:

pro PRACOVNÍ DNY mě to první směr nabídne Fügnerova
pro SOBOTU mě to první směr nabídne Nádraží
a pro NEDĚLI mě to první směr nabídne Nádraží

Nebylo by technicky možné toto nějak sjednotit třeba podle T9?

Navíc občas mě to píše, když si chci zadat odjezd z kterékoliv zastávky místo aktuálního času, který můžu opravit "<Time>" a když se mě to podaří potvrdit, tak mě to ukončí aplikaci se slovy: Kritická chyba: java.lang.NullPointerException.

Fosfor

Citace: Jan  30. červen 2010, 14:33:27 odpoledne
Když se dívám kudy který spoj jezdí (položka menu: Jízdní řády), bylo by pěkné, kdyby byly zastávky za sebou, tak jak se to píše na zastávkách autobusu. V mobilu je mám podle abecedy (Olomoucký jízdní řád DPMO). To se pak těžko představuje, kudy ten autobus vlastně jede.
Dá se to nějak nastavit?
Díky


Ahoj,
v Pražském j.ř. to jde, předpokládám, že je to všude stejné. Musíš si ale zobrazit "zastávkový j.ř." a z něj nějakou linku, ne se zaseknout na výběru zastávky, který je z důvodů snadnějšího vyhledávání řazen pseudoabecedně (T9 řazení). "Zastavkový j.ř." volím takto: menu -> j.ř. -> vybrat typ a označení linky -> vybrat zastávku (ze seřazeného seznamu) -> zvolit směr -> zobrazení "zastávkového j.ř." -> kliknutím na nějaký čas odjezdu se zobrazí trasa linky.
Snad jsem pomohl a snad to neni v Olomouci jinak :)

BTW: ta volba nasledující zastávky je opravdu nepraktická. Jak tak ale čtu jaký vylomeniny se v těch řádech vyskytují, asi to opravdu nebude jednoduchý. A co třeba zobrazovat postupně vzdálenější a vzdálenější zastávky až do shody? Vygeneroval by se tím pro výběr směru seznam většího počtu zastávek a byla by větší pravděpodobnost, že budu nějakou znát. Navíc by mi to vždycky zobrazilo nejkratší spojení těch 2 zastávek, který jsem vybral (hodnoceno počtem zastávek). Příklad:
- mam tramvaj se zastávkama 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, která jezdí do kolečka (ty okružní, bo jaxeto:)
- vybíram zastávkový j.ř. ze zastávky 3
- na výběr směru to zobrazí zastávky 2, 4 (jako teď), taky 1, 5, 7, 6, ale už ne znova 6 a 7, protože už v seznamu jsou
Je to trošku složitější, ale na používání by to mohlo bejt celkem intuitivní. Snad jsem to popsal pochopitelně;) Kdyby ne, můžu klidně dovysvětlit:)

Zdravím,
Fosfor

Jan

Ahoj,
díky za nápovědu. Funguje to přesně, jak říkáš. Jen jsem doposud nezjistil, že jsou v seznamu časů odjezdů autobutů jednotlivé časy klikací. Zobrazí se "detail spoje" např.
--:-- 14:11 Konzum
--:-- 14:14 U Teplárny
atd.

Ještě drobnost, která by mě potěšila. Na mém malém displeji bych nahradil těch prvních pět znaků jen jedním. Např.
- 14:11 Konzum
- 14:14 U Teplárny
Delší názvy stanic jsou totiž na dvou řádcích.

Díky

Nahoru