Android - výběr zařízení

Založil thorin, 26. únor 2012, 18:58:13 odpoledne

« předchozí - další »
Dolů

thorin

Vzhledem k rožšíření platformy Android přemýšlím o vytvoření aplikace speciálně pro tento operační systém. Předpokládám, že by na rozdíl od aplikace pro MIDP umožňovala aktualizaci dat přímo z aplikace. Pro testování aplikace budu potřebovat zařízení s Androidem. Potřeboval bych poradit, jaké zařízení zvolit za "základ". Prostě že tam to bude určitě běhat a půjde to dobře ovládat a na ostatních zařízeních to nezaručím.

Jaké zařízení (klidně i starší) byste navrhovali?

Jaká verze Androida by měla být minimální? (Tzn. že na starší to nejspíše fungovat nebude.)

Děkuji za komentáře.

Mike8748

nápad sice se spožděním pár let, ale máte za něj velké (prozatím bezvýznamné) plus

pokud by měla být aplikace co nejvíce univerzální tak min. verze androida 2.1. ... některé telefony např od SE které jsou stále rozšířené se lepšího update nedočkaly (alespon né oficiálně).

pokud jde o telefon, je to spíše otázka peněz... HTC Wildfire, Wildfire S, nebo starší třeba HTC Desire
pokud aplikace bude dělána skutečne s úmyslem ovládání dotekem, tak vyhovuje jakýkoliv telefon s displayem :)

Jiri Kokoska

Tak to me moc potesilo. Podle me primoumerne ubyvaji telefony z javou a pribyvaji telefony s operacnim systemem. A urcite nejsem sam,kdo by rad vyuzival mhd v mobilu dal. Je to skvela aplikace a byla by skoda,kdyby zanikla postupne i z javou v telefonech. Mobilni svet se proste meni a bude a je dobry se tomu prizpusobit,jinak asi vase skvela prace nebude mit smysl.

pawwlig

To je moc dobrý nápad,už aby to bylo.Mám Samsung S5570 bez Javy a konvertované MHD sice funguje,ale konkrétní odjezdy ze zastávky vidím jen do určité hodiny,zbytek překryje černý proužeky s ovládacími tlačítky.Možná by jen stačilo přidat několik prázdných řádků pod 23.hodinu,aby se dala obrazovka posunout víc nahoru...

Hanz

1. Mam zkusenosti s LG Optimus One P500, s ROM CM7 je to spolehlivej tel. Horsi tel bych nedoporucoval. V soucasnosti lze sehnat pouzity kole 1600Kc coz mi prijde na ten hardware slusna cena. Pripadne doporucuju srovnavaci katalog mobilu na mobilmania.cz.
2. Chtel bych zaroven podekovat za dosud odvedenou praci a velmi bych uvital app pro Android.

Mike8748


thorin


forbus


Korny

Tak předně bych začal na emulátoru. Instalace vývojového prostředí eclipse a všech závislostí, plugin etc, je tak na hoďku, plus stažení
knihoven pro API, což někdy trvá. Emulátor je sice pomalejší, ale pro začátek stačí. Zbytek můžeme testovat my :-)

Jinak verze 2.1 bych taky navrhoval, nižší api nemá cenu. Na zdrojak.cz bezi novy serial, doporucuji sledovat. Mam uz o tom knizku, ale
v diskusich se clovek hodne dozvi, a take autor vysvetluje docela sverazne :-)

Registroval jsem se jen kvůli tomuhle, tak prosím nějaké info. Nedávno jsem přešel na android a offline appky nejsou. Už mě to štve,
hledat hot-spoty po městě. Jinak bych navrhnul vylepšení v rámci přepisování kódu.. I když je to java, je trochu jiná. Hlavně tedy
Oblíbené a nízkopodlažní spoje. V Olomouci sice jezdí občas i navíc, neznačené, ale to se asi stává.

Korny

Mike8748

Korny... řekl bych že budeš dost zklamanej. stačí se podívat na data příspěvku v tomto vlákně, potom na data v kategorii Vylepšení programu

oblíbené spoje... rok 2007
info o bezbariérových spojích ... rok 2008
verze pro android... rok 2010

pomalu se blíží konec 2012 a nic z toho neni.

thorin

Přiznám se, že si nejsem jistý, nakolik existuje na trhu prostor pro aplikaci MHD v mobilu na Androidu. Protože pokud máte telefon s Androidem, tak buď máte nebo si můžete pořídit nějaký rozumný datový tarif. A pak lze vyhledávat jízdní řády online se zárukou, že se bude vyhledávat v aktuálním jízdním řádu. A pokud z nějakého důvodu trváte na offline jízdních řádech, tak můžete použít aplikaci CG Transit. Pokud jsem správně pochopil licenční podmínky, tak za všechna MHD dohromady musíte zaplatit 75 korun na rok. To mi nepřijde zas tolik peněz na to, že tam jsou všechna MHD a že ta aplikace umí hledat i spojení s přestupy.

Samozřejmě, že pokud by někdo nechtěl dát za jízdní řády ani korunu, tak tomu by se aplikace MHD v mobilu pro Android líbila. Ale kolik takových uživatelů může být?

Dobrá zpráva je, že jsem si stáhnul vývojové prostředí, nainstaloval ADK a začal předělávat současnou verzi aplikace do prostředí Androidu. Šaptná zpráva je, že na to nemám moc času a zatím mi aplikace zobrazuje jenom seznam linek a nic víc. Teď si netroufnu odhadnout, kdy (a zda vůbec) se dostanu do fáze veřejné betaverze.

Mike8748

to že uživatel android/iPhone má/může si pořídit datový tarif je velice hloupá výmluva.
to už se pak dá argumentovat že ani tahle aplikace neni třeba, že lidi můžou používat WAP nebo rovnou volat infolinky kde jim aktuální informace řeknou taky.

to vůbec není o tom že někdo chce/nechce za JŘ platit. jde jen o uživatelskou pohodlnost. Je velký rozdíl mezi otevřením offline aplikace + zobrazením požadovaných dat  a tím otvírat na mobilu internet, čekat na zobrazení stránky, "pracně" tam zadávat údaje a čekat na odpověď. (přesto že dost dopravních podniků/přepravců má "mobilní" webové stránky, zas tak mobilní nejsou)

nevidím problém v tom že tady někde bude něco jako Donate button od paypalu či jiné, nevidim problém to tlačítko použít a věnovat autorovi nějakou tu korunu, přeci jenom věnuje svůj čas (i když jak sám tvrdí ho moc nemá) a vědomosti do vytváření aplikace.

funkce kterou jsem používal nejčastěji bylo zobrazení zastávkového JŘ, což bohužel CG Transit neumí (nikde jsem to tam nenašel)

chápu že celá tahle aplikace možná vznikla kdysi dávno jako studentská práce, nebo je to produkt nadbytku volnéh času a teď to funguje jenom proto že je využívána a má to nějakou uživatelskou základnu, ale prostě mi přijde veliká škoda že aplikace není aktivně vyvíjena a "usnula" někdy před 5 roky.

(jakkoliv text zní negativně a útočně, je to myšleno dobře)

trošku mimo: Thorin, pokud jde o peníze tak vypiš bounty-hunt... nevím jaký je stav teď ale podle statistiky za rok 2010 byla aplikace stažena více než 8000krát... i kdyby skutečných uživatelů byla polovina, a z nich každej druhej dal např. 20kč tak z toho může být pěkná odměna za práci

thorin

Děkuji za poznámky.

Jak nemám Android a nezkoušel jsem CG Transit, tak mne vůbec nenapadlo, že by to nezobrazovalo zastávkové jízdní řády. Vypadá to tedy, že prostor by na trhu ještě byl.

Pokrok: už mi to kromě seznamu linek zobrazí po výběru nějaké linky i seznam zastávek, kde linka jede. Ale zobrazení jízdního řádu bude oříšek, protože to je tabulka (scrollovatelná oběma směry) a to není tak standardní věc jako seznam položek.

O peníze nejde, jde o čas. Potřeboval bych nějaký expandér času, abych stihnul vše, co bych stihnout chtěl. ;-)

Mike8748

Citace: thorin  18. září 2012, 09:37:23 dopoledne
Potřeboval bych nějaký expandér času, abych stihnul vše, co bych stihnout chtěl. ;-)


přestěhovat se na Mars... získáš asi 39 minut navíc za každej náš den :)

Spech

CG Transit  navíc špatně nebo vůbec nezobrazuje některé autobusy místní dopravy.
Myslím, že jako standard by mohl být jakýkoliv telefon s Androidem 2.1
Navíc IDOS v telefonu není moc praktický a  pořizovat si Internet v mobilu je vůbec zbytečné vyhazování peněz, protože dobrých aplikací je málo a hrát hry přes Internet je ...... 
Off line je nejlepším řešením.

Nahoru