Android - beta verze

Založil thorin, 12. listopad 2012, 08:56:37 dopoledne

« předchozí - další »
Dolů

thorin

Na adrese

http://www.mhdvmobilu.cz/plzen.apk

je k dispozici beta verze Android verze aplikace MHD v mobilu s aktuálními daty Plzně. Funkčně je aplikace prakticky shodná s verzí pro J2ME. Chybí možnost vypnout zobrazování dikaritiky, možnost posunout čas oproti času v telefonu a automatické odscrollování na aktuální hodinu v jízdním řádu.

Aplikace by měla fungovat na zařízeních s Androidem 2.2 a vyšším. Mám ji vyzkoušenou na HTC Desire (Android 2.3). Pokud máte telefon s Androidem 1.x, tak máte smůlu. :-) Pokud máte telefon s Androidem 2.1, tak bys nad měl jít aktualizovat na podporovanou verzi.

Ovládání programu je dotykové. Posun se provádí tažením po dotykové obrazovce. Posun pomocí kurzorových kláves zatím funguje tak napůl. V seznamu linek a zastávek je možné vyhledávat. U spodního okraje obrazovky je textové pole, do něj klepnete a zobrazí se softwarová klávesnice. Zde napíšete nějaký řetězec a po klepnutí na potvrzující tlačítko se v seznamu zobrazí pouze ty položky, které mají zadaný řetězec jako podřetězec bez ohledu na velikost písmen a diakritiku. Pokud zadáte například například "spi", tak v seznamu zbydou zastávky "Ke Špitálskému lesu" a "Sladkovského, HOSPIC". Pokud chcete zobrazit detail spoje, tak je třeba podržet prst na daném spoji v tabulce s jídním řádem a pak z menu vybrat příslušnou položku. Pokud chcete aplikaci ukončit, tak je možné na libovolné obrazovce stisknout tlačítko "menu", poté vybrat položku "Hlavní obrazovka" a následně stisknout tlačítko "zpět".

Aplikaci sice zkouším na emulátoru, ale při spuštění na reálném telefonu se objevily některé chyby, které na emulátoru nebyly. Potřeboval bych ji tedy vyzkoušet na různých zařízeních a zjistit zejména následující:
- zda aplikace nepadá. A pokud padá deterministicky, tak jaký je postup pro shození aplikace.
- zda není aplikace příliš pomalá.
- zda aplikace něco špatně nevykresluje.
- zda není problém se zobrazováním diakritiky (neměl by být).
- zda není problém se zobrazovnaým časem (také by neměl být).
- zda aplikace nezobrazuje naplatná data.

Mike8748

hurááá, jde se oslavovat :)

zkoušeno na android 4.1.2

- aplikace nespadla(zatím)
- funguje docela rychle (1ghz procesor, takže se to dá čekat že to bude rychlý. emulátor je obecně pomalej takže to se nedá srovnávat)
- ve vykreslování nevidím problém, akorát drobnost: když dám hledat spoje ze zastávky a nic to nenajde (objeví se hláška že pro tento den není spoj), tak na "pozadí" se pořát točí kolečko že aplikace něco dělá... vypadá to divně no.
- problém s diakritikou nevidim žádnej

Dál...
- bylo by možná hezké změnit řazení linek, tak jak to má dopravní podnik. Vím že bude trošku složitější metoda pro seřazení jelikož některé linky mají označení pouze číselné, některé maj i písmeno
- při vyhledání spojení mezi dvěma zastávkama se výsledky ukážou, po jednoduchém tapnutí na konkrétní čas(minuty) se nad tabulkou ukáže čas, číslo linky a doba cesty... ale tento text je docela "matoucí" vzhledem k tomu že mezi těmi údaji je pouze jedna mezera a není nikde vyznačeno co který údaj znamená
- když udělám longtap a zobrazím detaily spoje, tak to ukazuje 2 sloupce s časem a název zastávky... ale jeden ze sloupců času je "prázdný", je tam jen "--:--" (kromě konečné, tam je to naopak)... předpokládám že by to měl být čas příjezdu do zastávky, pak čas odjezdu a název zastávky... nevim jak v jiných městech, ale tady u Plzně mi to přijde jako plýtvání místem, mít tam extra sloupeček který v podstatě nic neobsahuje




ludvik14ty

Vyzkoušel jsem na Androidu 2.3 (na Sony Xperia Pro) a zatím bez problému. Jenom bych ocenil kdyby se pro detail spoje nemusel na daném spoji držet prst (buď to tak nastavit napořád nebo možnost např. změnit v nastavení). Jinak i po "vypnutí" aplikace zůstává běžet na pozadí, ale to je problém většiny aplikací, takže to jenom tak na okraj.

Jinak +1 k tomu co píše Mike8748 za návrhy.

Jiri Kokoska

Ja bych k tomu chtel rict jen DÍKY. Jestli to bude jedina aplikace sveho druhu na Android zdarma,tak to je na nominaci na aplikaci roku. V jave pouzivam uz roky a velka spokojenost.

Jiri Kokoska

Mel sem na mysli jedina aplikace sveho druhu off line.

thorin

Děkuji za vyzkoušení a za připomínky. Provedl jsem nějaké úpravy a nahrál jsem na stránky novou verzi (1.2).

http://www.mhdvmobilu.cz/plzen.apk

- zkušebně jsem přidal mapu (denních) linek
- zrušil jsem točící se kolečko na pozadí za dialogem
- v seznamu linek a odjezdů z dané zastávky jsou linky řazeny podle čísel
- změnil jsem chování tabulky jízdního řádu. Při krátkém klepnutí se nahoře zobrazí čas odjezdu a konečná/čas odjezdu, číslo linky a doba jízdy. Při dlouhém klepnutí (podržení) se rovnou zobrazí detail spoje (bez menu).
- snad jsem zpřehlednil řádek nad tabulkou s jízdní řádem v režimu zobrazení spojů mezi zastávkami
- upravil jsem chování, že by již mělo být možné scrollovat nahoru a dolů pomocí směrových kláves. A v tabulce snad i do stran. Co se týče scrollování, tak je problém, že v tabulce nejde scrollovat zároveň horizontálně i vertikálně. Ale to je spíše vlastnost Androida - musel bych si scrollování dělat sám (jako na mapě) a tím bych přišel o vlastnosti jako zobrazení pozice a odezvu při nárazu na konec.

Aplikaci je možné ukončit následujícím postupem:
- na libovolné obrazovce stisknout klávesu "menu" a z menu vybrat "Hlavní obrazovka"
- stisknout klávesu "zpět"

Co se týče detailu spoje, tak opravdu je první sloupeček příjezd spoje a druhý sloupeček odjezd spoje. Oba časy jsou vyplněny v případě, že spoj v dané zastávce čeká.

skvrnany

Šlo by aktualizovat jízdní řád, končí 30.11.2012 (Plzeň)

Ja1nina

Ahoj, jízdní řády pro Plzeň byly do 30.11. Jak to vypadá s aktualizací na další měsíce..? :) jinak za tuhle apliakci :)

Jiri Kokoska

Ja se taky primlouvam za aktualizaci.

thorin

Aktualizoval jsem data v betaverzi.

kawa

Moc děkuji za úpravu této aplikace pro Android, též za aktualizaci dat, používám ji již léta a po přechodu na Android jsem měl problémy. Přestože mám celkem dobrý datový tarif upřednostňuji tuto rychlou a jednoduchou aplikaci. K funkci nemám žádných výhrad, jen bych se přimlouval za průběžnou aktualizaci jízdních řádů.

kolemjdouci

Perfektní! Leta pouzivam verzi v jave a ted se chystam na Android, takze jsem nadsen. Na cinskem tabletu s s verzi 4.1.2 vse funguje, necham manzelku otestovat na Samsungu Gio, bude rada...
Diky!

qvetinka

Můžete vytvořit řády i pro olomouc, děkuji .

z.a.ch.y

Verze pro android vypadá suprově, jen tak dál! :-)) Super nápad je také mapa linkového vedení. Těším a doufám, že budou co nejdřív i ostatní města (přimlouvám se aspoň za PID).
Nově jsem přešel na telefon s androidem, a jelikož do teďka byla tato aplikace na mým starým telefonu jednoznačně nejpoužívanější, bude mi teď docela dost chybět. Díky moc!

skvrnany

Šlo by aktualizovat jízdní řád na rok 2013? (Plzeň)

Nahoru