Seřezení zastávek

Založil a.Maty, 02. leden 2008, 12:02:13 odpoledne

« předchozí - další »
Dolů

a.Maty

Zdarec,
Nerad bych se opakoval po předchozích uživatelích, ale program je fakt SUPER. Já používám Libereckou verzi programu a docela bych přivítal kdyby se udělalo něco se seřazením zastávek při výběru zastávky. zatím jsem nepřišel podle čeho to je seřazené, kdyby to bylo seřezeno podle toho jak jdou zastávky za sebou nebo alespoň podle abecedy, tak by byla orientace určitě lepší.

thorin

Cituji z návodu ( http://thorin.wz.cz/navod.html ):

Při výběru linky nebo zastávky v průběhu práce s programem se zobrazují seznamy linek nebo zastávek. Výběr konkrétní položky je možné pomocí kursorových kláves (nahoru a dolů). Navíc je možný výběr pomocí numerické klávesnice telefonu. Pokud chcete například vybrat linku "104" stiskněte za sebou klávesy "1", "0" a "4". Pokud chcete vybrat například zastávku "Nádraží", stiskněte klávesy "6", "2", "3", "7", "2", "9" a "4". Většinou pro výběr stačí stisknout klávesy odpovídající několika prvním písmenům názvu. Pokud více položkám odpovídá stejný sled kláves, je nutné konkrétní položku dovybrat pomocí kursorových kláves (nahoru a dolů).

Položky v seznamu jsou seřazené podle čísel kláves a ne podle abecedy. Znak mezery je přiřazen klávese "0" a znaky jako tečka nebo pomlčka jsou přiřazeny klávese "1". Znakům s diakritikou jsou přiřazeny stejné klávesy jako příslušných znakům bez diakritiky.

steinham

Ahoj,
nejdrim musim podekovat za skutecne skvelou utilitku, ktera mi uz po par prvnich dnech usetrila spoustu starosti, trapeni a casu na zastavkach s pocmaranymi ci strzenymi rady, nebo pri "dobihani" spravneho spoje...

Pouzivam JR na mobilu "bez klavesnice" (MiO A701) a pouziti SW klavesnice mi neprijde moc prakticke - "v terenu" dochazi k preklepum... Proto se take primlouvam za zmenu razeni zastavek. Mozna by stacilo jen trochu pozmenit logiku stavajiciho razeni. Dusledkem stavajiciho algoritmu jsou zastavky "prislusne" stejnemu cislu / klavese zobrazeny sestupne dle abecedy, tedy napr. v Plzni:

CAN
...
Boettingerova
...
Anglicke nabrezi
...
Bory

(protoze 226 < 263... < 264... < 267... - to chapu, ale "konvertovat" to pokazde kdyz potrebuju najit neco sipkami to se neda...)

Mozna by pak ale nastaly problemy s Češtinou, ktera je ted mezi "ceskymi" jmeny stanic razena "ponekud" zvlastne vzhledem k obvyklym tridicim metodam - viz. zacatek seznamu zastavek v Plzni:

4x CAN...
Barvínková
2x Částkova...
Čechurov
7x Černice...
Červený Hrádek
Chaty
Bílá hora
...



Karel_K

Také používám aplikaci na tel. bez klávesnice (HTC Touch Cruise), a v řazení nevidím až takový problém.
Stačí si zvyknout  :D . 
Víc mě mrzí, že nejde vybrat linka nebo stanice klepnutím na displej, ale předpokládám že je to implementací javy a programově to nejde ovlivnit. 

thorin

Podpora dotykového displeje zatím není implementována proto, že nemám k dispozici žádný přístroj pro testování. Předpokládám, že v hlavním menu vám to jde vybrat klepnutím na displej. Ale při výběru linky to nejde. Předpokladám, že tam tu podporu dodělám. Nicméně nejspíše až budu mít k dispozici nejaké zařízení k testování.

Program je vytvořen primárně pro telefony klasické konstrukce (numerická klávesnice + displej). Proto je ovládání přizpůsobeno numerické klávesnici. Na PDA a PDA like zařízeních jde program spustit také, ale ovládání prostě není tak dobré. Použití programu navíc tak trochu předpokládá, že znáte název zastávky, kterou chcete vybrat v seznamu. Proto je poměrně rychlé ji vyťukat na numerické klávesnici. Pokud zastavku hledate v seznamu pomocí posunu, tak vám to musí trvat dost dlouho.

Pokud máte telefon s Widnows Mobile, tak doporučuji zkusit aplikaci Smartřády ze stránek smartrady.cz . Ta je svým ovládáním postavena pro dotykový displej a tak by vám mohla lépe vyhovovat. Zatím je možné ji používat zdarma, tak nevidím důvod, proč to nezkusit.

majki

Razeni zastavek mne celkem i vyhovuje, ale co mne vadi je, ze se pri vyberu smeru jizdy dava nazev nasledujici zastavky. No priznam se, toto opravdu mnohdy nevim. Vim, kterym smerem jedu a tudiz to by melo stacit, proc nazev nasledujici zastavky? (pripadne dat moznost vybrat uzivateli, co zada - zda smer a nebo nasledujci zastavku).

Vysledkem napr. je, ze autobus c. 30 jede jednou pres Globus, jindy zase ne (zastavku vynechava a jede rovnou na Nakupni stredisko).
Pokud tedy  zadam dalsi zastavku Nakupni stredisko, nevidim busy, ktere jedou pres Globus.
Pokud nasledujici zastavku zadam Globus, nevidim zase linky vynechavajici tuto zastavku a rovnou jedouci na zastavku Nakupni stredisko.

Ve vysledku tedy musim vyhledavat spoj 2x  :'(

thorin

Pokud víte, na kterou zastávku chcete jet, použijte položku Spoje.

cmelak

Nejdříve veliké poděkování autorovi za praktický program.
A nyní moje připomínky a návrhy :
1.) Musím se přiznat, že jsem zcela nepochopil v čem spočívá řazení podle číselné klávesnice. Vždyť to je přeci navázáno na abecedu. Zastávky nejsou seřazeny podle abecedy (a jistě by nebyl velký problém to změnit). Pro zajímavost uvádím část zastávek (začáteční písmena) : J,J,L,L,K,N,M,N,N,M.  Osobně se přimlouvám za to, aby zastávky byly řazeny abecedně.
2.) Mám návrh aby bylo možné jisté PŘEDNASTAVENÍ, např. v části Spoje zastávka Nádraží, případně i hodina.  Toto nastavení by se mělo dát měnit.
Jinak je program velmi dobrý a praktický.
   

Tonyg

Zdravím Vás,
chápu všechny autorovy argumenty, proč je jízdní řád řazen tak jak je a jak v něm lze hledat. Budou-li ovšem čísla spojů a zastávky řazeny podle přirozeného reálného pořadí na lince (jedu-li na konečnou, měla by pod svou linkou být logicky na konci), usnadnilo by to orientaci i lidem, kteří daný spoj podrobně neznají (kolikrát denně slyším např. "vystupte na čtvrté stanici", protože název zastávky tazateli nic neříká, ani když je hlášen informačním systémem), příp. starším občanům, kteří s ovládáním novějších komunikačních technologií mívají problémy, a přitom jsou na ně často odkázáni jako na jedinou pomoc, např. při vyhledání návazných spojů na cestu přes celé město ke svému lékaři. Jednou budeme staří všichni a ti slušnější z nás budou za každé usnadnění vděční.

Bohužel autorovými argumenty lze ale sotva obhájit řazení linek pod Jízdními řády (viz zde již zmíněné 1-10-11..., kde bych zároveň poprosil o možnost cyklického rolování, tj. aby např. při snaze o plzeňskou N2 nebylo třeba přejet celý seznam), nebo řazení zastávek pod Spoji (v zastávkovém listu s řazením CAN-...-Barvínkova-Částkova-...-Chaty-Bílá Hora-...-Chlumek-...-Čisticí stanice-Chválenická-Boetingerova-Anglické nábř.-...-Bolevec-...-ČSAO-Břeclavská-...-Brněnská-...-Fakultní nem.-...-Divadlo-...-Folmavská-Domažlická atd. pochopitelně nejsou ony doporučované klávesy zcela k ničemu: zkuste stiskem "8" narolovat např. na "Ul. Družby", když po první sadě "U" následuje druhá až po "V" a "T"). Podle ohlasů asi nejsem sám ve svém doufání, že se v některé další verzi dá čekat změna k lepšímu - citované nedostatky zbytečně snižují smysl jinak dokonalého programu, ze který autorovi patří jedině dík.

Děkuju za pozornost, Tonda

P.S.:  Co nejfajnovější rok 2009 Vám všem.

Nahoru